0 0
Mini tarty z cukinią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini tarty z cukinią

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zrobiłam trzy rodzaje mini tart. Na początek moje ulubione z cukinią.

Mini tarty 
Składniki na 6 foremek (12 cm.)

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko 

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników. 
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów. 

Farsz:

  • 2 cukinie, ok. 500 g
  • 1 duże jajko (XL)
  • ok. 1/2 szklanki sera żółtego,drobno startego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula pokrojona w piórka 
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego 
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz 
  • kilka pomidorów koktajlowych 

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić i odstawić na ok. 40 min, żeby puściła sok. 
  2. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. 
  3. Cebulę pokroić, najlepiej w piórka, nie zbyt drobno. 
  4. Pomidory pokroić  w średnią kostkę. 
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć jeszcze kilka minut. 
  6. Jajko rozkłócić, dodać starty ser żółty, przestudzoną cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.  
  7. Farsz nakładamy na podpieczone spody z kruchego ciasta, na wierzchu kładziemy połówkę pomidora koktajlowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 20-25 min, do zrumienienia. 

Podajemy np. z sałatą lub czystym rosołem. 

Równie pyszne, na ciepło i zimno. 

Smacznego!

    Zimowe urodziny
    (Visited 889 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Pasta z wędzonych szprotek
    Szarlotka na kruchym cieście
    next
    Szarlotka Domowa
    previous
    Pasta z wędzonych szprotek
    Szarlotka na kruchym cieście
    next
    Szarlotka Domowa

    6 komentarzy Ukryj

    Przepiekne zdjecia (chyba zaczynam sie powtarzac, bo za kazdym razem to pisze). A cukinia to jeden z moich ulubionych tartowych dodatkow.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »