Szarlotka domowa

Szarlotka na kruchym cieście
Przepis na tradycyjną szarlotkę domową. Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z kratką, posypana cukrem pudrem. Taka jaką pamiętacie z dzieciństwa :)


Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z kratką, oprószona cukrem pudrem. Znamy i kochamy ją chyba wszyscy.
W naszej rodzinie najlepsze szarlotki piecze moja siostra, ale ja z biegiem lat podglądając ją cichcem nauczyłam się wszystkich trików i sposobów na idealną szarlotkę.
Do szarlotki najlepsze są kwaśne, twarde jabłka np. Szara Reneta, takie które równoważą słodycz ciasta i idealnie współgrają z cynamonem, bo bądźmy szczerzy idealna szarlotka musi być z cynamonem. Wszyscy, którzy za cynamon nie przepadają powinni zmniejszyć jego ilość, ale nie rezygnować z cynamonu zupełnie.
Szarlotka jest pyszna na zimno i na ciepło z kulką lodów waniliowych, po prostu jest pyszna zawsze :)
Polecam.
 szarlotka

Szarlotka

Ciasto kruche:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej Szara Reneta
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką, uformować kulę, którą następnie spłaszczyć ręką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  2. W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  3. Włożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i gotować do momentu kiedy zaczną się rozpadać (jeśli jabłka puszczą dużo soku, gotować do zdecydowanego zredukowania), teraz wsypać cukier waniliowy, cynamon i ew. cukier jeśli uznamy, że nadzienie jest za mało słodkie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  4. Przygotować formę do pieczenia, której dno posmarować masłem i posypać tartą bułką, brzeg pozostawić bez smarowania. U mnie 26 cm tortownica.
  5. Ciasto wyjąć z lodówki i na poruszonym mąką blacie rozwałkować na wielkość przygotowanej formy do pieczenia. Formę wylepić ciastem, dno pozakłuwać widelcem i wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. 
  7. Wyjąć ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać obciążenie (groch, fasole lub porcelanowe kulki), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min do zrumienienia się brzegów. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć papier z obciążeniem i jeszcze na 5 min wstawić firmę do piekarnika. Następnie wyjąć i na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, jeśli chcemy teraz można ozdobić szarlotkę, paskami ciasta lub kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 min. Ciasto powinno zbrązowieć.
  8. Wyjmujemy i studzimy w formie na kratce. Jeśli piekliśmy ciasto w rozpinanej formie, po ok. 30 min, oddzielamy nożem ciasto od formy i zdejmujemy obręcz, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimną szarlotkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną czy lodami.

Smacznego:)

 

I kilka pomysłów na inne szarlotki:

dorota , szarlotka, szarlotka przepisy, przepis na szarlotkę, antonówki, antonówki przepisy

 

 

 

 

ciasto, ciasta, ciasta przepisy, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepisy, śliwki, śliwki przepisy, ciasto owsiane, kuchnia doroty, przepisy

 

 

 

 

 

ciasto, ciasto ucierane, najłatwiejsze ciasto, ciasto z owocami

 

 

 

 

 

szarlotka-z-jab-25C5-2582ek

5 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>