Pieczeń rzymska albo klops

pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,
pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,


Klops brzmi źle jak na to pyszne i proste danie. Pieczeń rzymska zdecydowanie lepiej. Jak w innych tego typu przepisach każdy ma swój wypróbowany lub rodzinny przepis. Nasz jest najprostszy,
nie wkładam do środka gotowanego jajka, ale w zamian podaję pieczeń z pysznym sosem grzybowym. Klops jest jednym z naszych ulubionych dań.

Jako dodatek sos z pieczarek i suszonych leśnych grzybów

Goraco polecam:)

 pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,

Pieczeń Rzymska – Klops

Składniki:

  • 1,5 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)
  • 2 średnie cebule, bardzo drobno pokrojone
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 małe czerstwe kajzerki namoczone w wodzie
  • olej roślinny
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę smażymy na 2 łyżkach oleju do zeszklenia. Kajzerki zalewamy wodą i czekamy aż zmiękną. Odciskamy wodę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  3. W dużej misce łączymy mięso, jajka, przyprawy, zeszkloną cebulę, odciśnięte z wody bułki, sól, pieprz i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy, ręką lub za pomocą miksera. Mięso przekładamy do 1 lub 2 form keksowych wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz., pieczemy do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pieczeń odstawiamy na kilka minut do ,,uspokojenia”. Następnie wyjmujemy z formy
    i kroimy w plastry 2 cm grubości. Polewamy sosem.
Przygotowanie sosu:
  1. W trakcie pieczenia z mięsa wytopi się sos, który należy zlać do małego garnka. Doprowadzić do wrzenia i dodać 2 łyżki masła. Gotować na średnim ogniu ok. 5 min do momentu kiedy sos zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje. Uważajmy aby sosu nie przypalić. Jeśli jest go mało, czas gotowania będzie krótszy.
Podajemy z  sosem pieczarkowo-grzybowym, pure ziemniaczanym lub kopytkami.
pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,
pieczeń, pieczeń przepis, pieczeń rzymska, pieczeń rzymska przepis, klops, klops przepis, przepis na klops, mięso, przepisy,

11 kometarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>