0 0
Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sos francuski musztardowy i masło bazyliowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mam już dość tłustych i ciężkich dań którymi żywimy się w ramach dojadania po Świętach. Marzyła mi się sałata i kromka chleba z masłem bazyliowym. Polecam.


Sos francuski, musztardowy:

  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy ,,Francuskiej” gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu ze szczelnym zamknięciem i energicznie potrząsamy do wymieszania się składników.

Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Masło bazyliowo-cytrynowe:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 garść listków bazylii drobno posiekanych
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki)

Masło z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklanym naczyniu. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Schładzamy w lodówce.

 

(Visited 1 197 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik bardzo pomarańczowy
next
Szarlotka według Jamiego O.
previous
Sernik bardzo pomarańczowy
next
Szarlotka według Jamiego O.

6 komentarzy Ukryj

sos i masełko znam:) tylko do tego drugiego nie dodawałam skórki z cytryny. fajny pomysł 🙂

kulinarnyoliwek.blox.pl

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »