Składniki
-
125 g miękkiego masła
-
125 g cukru drobnego do wypieków
-
2 żółtka
-
155 g mąki pszennej
-
110 g mąki kukurydzianej
-
1 łyżka skórki z cytryny
-
2 łyżki soku z cytryny
-
ziarenka 1/2 laski wanilii
-
do dekoracji cukier puder lub lukier
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Steps
1
Done
|
Piekarnik nagrzać do 170 oC. |
2
Done
|
Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy na średnich obrotach. |
3
Done
|
Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, ale kiedy wystygną robią się kruche. |
4
Done
|
Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. |
3 komentarze Ukryj
Zrobię, zrobię zaraz sprawdzę czy tylko mąka kukurydziana jest! Czy pchną cytrynowo?
Pachną bardzo i smakują cytrynowo. Można jeszcze udekorować cytrynowym lukrem, żeby było już całkowite szczęście:)
już czuje ten aromat… muszą być pyszne!
pozdrawiam
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com