0 0
Tarta makowa i grudniowa tradycja

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta makowa i grudniowa tradycja

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto przygotowałam na ,,Wigilię” u naszych przyjaciół, Asi i Józka.
Każdego roku od 12 lat spotykamy się u Nich w grudniu w gronie bliższych i dalszych znajomych.
Na początku to były spotkania młodych ludzi, bez zobowiązań i dzieci, siedzieliśmy w kuchni przy długim stole z kilkoma symbolicznymi potrawami.
Z biegiem lat grono znacznie się powiększyło, prawie wszystkim urodziły się dzieci, niektórym nawet kilkoro. Potrawy coraz bardziej się ,,profesjonalizowały “, teraz są już sledzie, barszcz, bigos i najróżniejsze ciasta. Dzieci przygotowują ciasteczka i pierniczki własnoręcznie malowane kolorowymi lukrami.
Mieszkanie, które w ciągu tych lat również się zmieniło na znacznie większe i tak pęka już w szwach. Dzieci szaleją, dorośli usiłują nadrobić całoroczne zaległości i przekrzykując maluchy opowiadają o tym, co wydarzyło się w mijającym roku.
Cały rok czekam na to spotkanie, bo wiele osób spotykam tylko w ten jeden grudniowy wieczór u Asi i Józka.

W tym roku niestety nie mogę pójść, Tadek jest wciąż chory, więc Michał pójdzie sam:(  Przygotowałam jednak ciasto, które zabierze z sobą, moją ulubioną makową tartę na kruchym cieście, taką samą zrobię na Wigilię w naszym domu.

Polecam.

Tarta Makowa 

Składniki kruchego ciasta powinny być zimne:

  • 170 g zimnego masła
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ulubionego dżemy (u mnie jeżynowy)

Masa makowa:

  • 600 g gotowej masy makowej
  • 80 gr suszonej żurawiny
  • 80 gr orzechów włoskich/migdałów
  • 80 gr posiekanych daktyli
  • 80 gr posiekanych suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. Do misy malaksera wrzucamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy do połączenia składników. Można zrobić to również ręcznie siekając składniki nożem.
  2. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 
  4. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy na opruszony mąką blat, rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Papier obciążamy fasolą, grochem lub porcelanowymi kulkami.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 10 min, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy ciasto jeszcze ok. 8 min. do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko rumienić.
  6. Wyjmujemy ciasto, sparujemy dżemem, wykładamy masę makową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok. 25 -35 min.
  7. Studzimy w foremce na kratce . Zimną tartę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Ja zrobiłam ozdoby z marcepanu.

Przygotowanie masy makowej:

  1. Korzystam z gotowej masy ,,Bakalandia”, ale zawsze wzbogacam ją dodatkową porcją bakalii.
  2. Siekam wszystkie owoce (można to zrobić malakserem), łączę z makiem i dokładnie mieszam.

Smacznego.

(Visited 922 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Biscotti
next
Świąteczne ciasteczka cytrynowe
previous
Biscotti
next
Świąteczne ciasteczka cytrynowe

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »