Biszkopt na tort

biszkopt-blisko


Najpopularniejszy biszkopt na tort, robi się go bardzo łatwo  i zawsze się udaje, jest słodki i puszysty. Mój przepis na biszkopt to dopiero początek, chociaż można podać go jako deser bez żadnych dodatków. 
Znakomity jako baza do tortów i tym właśnie u mnie jest. 
Już wkrótce kolejna odsłona. 
Przepis sprawdza się już od kilku lat a znaleziony tutaj.

Biszkopt na tort 
Składniki: 
  • 5 jajek, białka i żółtka osobno
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy 

Biszkopt na tort – sposób przygotowania:

  1. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  2.  Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. 
  3. Mąki łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek i  delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera. 
  4. Masę na biszkopt przekładamy do tortownicy. Tortownica 22cm, tylko dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka) 
  6. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Ponownie wkładamy do uchylonego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  7. Po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy biszkopt z formy, dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża. 
Smacznego.

2 kometarzy

  • Anonymous pisze:

    Witaj, ciekawe masz przepisy, ale ten to typowy na babkę – biszkopt pieczemy bez mąki ziemniaczanej, ja daję 6 jaj, 15 dkg cukru i 15 dkg mąki i to jest prawdziwy biszkopt – sprubój a wiem to od mojej mamy, która była mistrzynią w pieczeniu i gotowaniu (wesela,prymicje, komunie itd)przepis na babkę to 4 jajka, 20 dkg cukru i po 15 dkg mąki ziemn. i tortowej. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>